Upplevelser

Året runt

Upplev

Bråbygden

Bråbygden är känt som ett av Sveriges största sammanhängande kulturlandskap. Omgivningarna är ett vackert böljande odlingslandskap med miltals med hägnade gärdesgårdar som ramar in slåtterängar och beteshagar. Här finns goda möjligheter till både längre och lite kortare vandringar.

Natur- och kulturlandskapet i Bråbygden är fantastiskt oavsett vilken årstid du väljer att besöka den. Nedan har vi samlat våra bästa tips för att uppleva bygden året runt!

Sköna

våren

Är du redo att möta våren i vackra Bråbygden? Från Bråbo B&B utgår flera vandringsleder som är från 1 till 7 kilometer. I närheten kan man även ansluta till den 16 mil långa Ostkustleden som slingrar sig fram genom skogar, längs med insjöar och östersjökusten.

För den som är intresserad av fågellivet så är våren perfekt för att besöka Bjälebo våtmark. Ta med dig en kikaren och kika efter svarthakedoppning och sothöns som gärna besöker våtmarken.

Ta med en matsäck så kan du stanna ute hela dagen. Kom till caféet och så ordnar vi en fikakorg med hembakade bullar till utflykten bland gärsgårdar och äppelblomster.

Underbara

Sommartid

Under sommaren har caféet öppet varje dag. Passa på ett ta en gofika i vår vackra trädgård och njut av all blomsterprakt.

Att kliva upp på cykeln och trampa runt är också ett utmärkt sätt att upptäcka det småländska landskapet. Här finns många småvägar som passar bra för en utflykt på cykel. Vi har två cyklar att hyra.

Vid Bråhultsjön som ligger cirka en kilometer från Bråbo B&B och Café finns en omtyckt badplats med bryggor och omklädningshytt. Här finns även en grillplats.

Upplev

Hösten

Hösten är en fantastisk årstid. Den för inte bara med sig regn och rusk, utan även dagar med klar och hög luft, en färgrik natur och mysiga kvällar. Att vandra på hösten är en annorlunda upplevelse från att vandra sommartid. Temperaturen är lägre och träden skiftar i färg från grönt till rött och gult.

Under hösten kan man även passa på att ta en tur i skogen och plocka svamp. Augusti och september är bästa tiden att hitta svamp, men ända in i november går det att hitta svampar som trattkantareller. Glöm inte matsäcken och en korg att lägga dina fynd i.

Hösten är perfekt för varm choklad och nybakta bullar. Eller kanske du föredrar en kopp värmande te? Vill du hellre mysa så är du välkommen in i caféet där du kan sitta och se ut på höstens färgglada löv medan du hör regnet smattra mot rutan.

Vackra

Vinterland

Bråbygdens julmarknad arrangeras i november och då håller vi caféet öppet för fika. Julmarknaden bjuder på dofter och smaker från en gammaldags jul. I caféet kan du njuta av nybakade lussekatter och bygdens lokala glögg. Bråbygdens unika miljö bidrar verkligen till den rätta julstämningen – precis som det var förr…

Vandringsleden är öppen året runt och givetvis kan du passa på att njuta av den friska luften med en promenad på leden. Vintertid brukar även ett skidspår köras upp på bygdens åkrar. Varför inte avsluta skidturen i caféet med en varm kopp kaffe och en smörgås?